Egészséges torta esküvőre

Napjainkban egyre több pár életében tölt be fontos szerepet az egészséges életmód. Valószínűleg ezért is bővült az esküvő ipar cukrászati kínálata újabb megoldásokkal. 

Például a hagyományos, fehér lisztes, habos cukor mámor torták és apró sütemények helyett nagy népszerűségnek örvendenek a cukormentes, esetleg paleo, de minden esetre a szénhidrát csökkentett édességek elég előkelő helyet foglalnak el a szervező arák körében.

Hiszen ha a hétköznapokban már hozzá szoktatok a cukor szegény ízekhez, az esküvői torta émelyítő íze nem biztos, hogy a legkellemesebb élmény lenne számotokra éjfélkor. Szerencsére ma már egyre több cukrászat dolgozik fitt alapanyagokkal, és ezekből is legalább olyan gyönyörű torta költeményt tudnak nektek készíteni mint egy tradicionális cukrászat.

Bár a násznép számára érdemes ilyenkor egy sima tortát készíttetni, hogy ne érje őket csalódás a tortát illetőleg. Viszont ha Ti valamilyen alternatív megoldásra vágytok inkább a következő sorok hasznosak lesznek számotokra.

A szkeptikusokban sokszor felmerül a kérdés az ilyen torták esetében, hogy nem lesz-e túlságosan édesítőszer íze? Egyáltalán mivel fogják édesíteni? Elég édes lesz-e ahhoz, hogy megállja a helyét a nagy napon?  Az idősebb rokonoknak nem lesz-e túl idegen. Nos ha bármelyik egészséges cukrászatba betértek, a szakemberek minden ilyen kétségeteket el fogják oszlatni. Magas minőségű alapanyagok és szakértelem útjába semmi sem állhat ha egy esküvői tortáról van szó. 

A legjobb, ha a rendelés előtt, a kiszemelt cukrászattól alkalmanként egy-egy szeletet vásároltok tesztelés céljából. Anélkül, hogy tudnák milyen célból szerzitek be az édességeket. Tapasztalni fogjátok, hogy a teszt torta szeletek illetve az árfekvés átnézése nagyban elősegítik a döntés meghozatalát.

Elérkeztünk az egyik kardinális kérdéshez. Mennyibe kerül egy egészséges esküvői torta a nagy napra?

A költség kalkuláció során jó, ha előre tudjátok melyik szolgáltató esetén körülbelül mekkora végösszegre számíthattok. Viszont az ilyen torták esetében kicsit nehéz pontos összegekről beszélni. Hiszen nem mindegy, hogy egyszerűen gluténmentes tortát kértek és minden egyéb hozzávaló hagyományos, vagy az egész vegán esetleg nyers vegán vagy paleo összetevőkből áll.

Sőt, a választott íztől, formától és természetesen a mennyiségtől is függ az ár. Ráadásul, az is befolyásolja, hogy városon belül kell kiszállítsa vagy esetleg környező településre, esetleg tanyára rendelitek-e az est fénypontjául szolgáló édes csodát. Éppen ezért a legtöbb cukrász mester nem teszi közzé az ilyen típusú esküvői torták árait, hanem egy előzetes egyeztetést követően adnak számotokra árajánlatot.

Azonban azt leszögezhetjük, hogy míg egy hagyományos esküvői torta 70 000 forint körüli összegbe kerül átlagosan, az ilyen különleges alapanyagok megvásárlását igénylő finomságot általában másfél vagy kétszer annyi költséggel járnak. Hiszen a különböző lisztkeverékek, gyümölcsök, édesítő szerek ára jóval magasabb mint az általános tortákhoz szükséges tojás, búza finomliszt, vagy a fehér cukor.

Egy biztos, feltehetőleg drágább áron tudtok hozzá jutni az ilyen esküvői tortákhoz, azonban a saját és násznép egészségének érdekében érdemes ezt a megoldást választanotok. Ha pedig később a menyegző után elmesélitek nekik, milyen kalória szegény finomságot ettek, meg fognak lepődni a tényen. Sokszor észre sem lehet venni az ilyen finomságoknál, hogy teljesen más hozzávalókból készült, mert az ízélmény ugyanolyan nagy élmény!