Esküvői beszéd vendégként

A megható, humoros, rövid de tartalmas esküvői beszédhez már említettünk néhány arany szabályt egy előző cikkünkben.

Sőt, örömapákra is gondoltunk, átnéztük itt, mitől jó igazán egy örömapa beszéd, hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet. Azonban előfordulhat, hogy vendégként is szeretnénk felszólalni. Amikor annyira közel áll hozzánk az ifjú pár, hogy személyes jókívánságainkat, egy-egy kedves történetet a hallgatósággal is megosztanánk, nem csak a párral.

Nos, ha már semmiképp nem bírjuk ki, hogy ne tartsuk beszédet anélkül, hogy felkértek volna, ne legyünk restek felkészülni rá. Nagyon kedves gesztus, de csak akkor ha ez a monológ jól felépített és el is éri a célját. Nézzük meg, a násznép tagjaként mit illik és mit nem illik megemlítenünk egy ilyen felszólalásban.

A beszéd főbb elemei tulajdonképpen hasonlítanak a már elhangzott beszédekhez. Kezdésképpen köszöntsük a jelenlévőket, emeljük ki az ifjú párt.

Ezt követően pedig csak olyan témákat említsünk meg, amelyeket már otthon, jól átgondoltam megterveztünk, kerüljük a spontaneitást. Érdemes itt is előre írni egy kis papírra néhány kulcsszót, hogy esetleges blokkolás esetén legyen támaszunk és gond nélkül folytathassuk.

A következő fontos szempont a rövidség. Semmiképp ne készüljünk hosszabb beszéddel öt percnél.  Mondd el, hogy a vőlegény vagy a menyasszony rokona, barátja vagy és azt is, miért érzed úgy, hogy pár percben szeretnél felszólalni ezen a fontos eseményen.

Ha teheted, van rá idő és alkalom értesítsd a beszédedről a menyasszonyt és a vőlegényt vagy legalább az egyikőjüket. Amennyiben van ceremóniamester vagy vőfély neki is szólhatsz, hogy a vacsora előtt szükséged lenne egy kis időre a tálalás előtt, hogy elmondhasd az előre megtervezett, többször elpróbált beszédedet. Így elkerülhetsz minden kellemetlenséget ami csak adódhat a műsoroddal kapcsolatban.

Végül, de nem utolsó sorban pedig kerüljünk a negativitást. Kínos, kellemetlen történeteket. Ez egy öröm ünnep, csak a nevetésről és a pár szerelmének ünnepléséről szól, nem fér bele a szomorkodás vagy bármilyen negatív ómen. Inkább válasszunk megható, humoros, kedves gondolatokat természetesen csak a jókívánságok és gratuláció kifejezése mellett.