Ki fizesse a szállást az esküvő idejére?

Igen kényelmetlen ugyanakkor kardinális kérdés, hogy egy vidéki, távoli esküvő esetén vacsora mellett kell-e szállást is biztosítani a vendégeink részére? Ha igen, akkor ki fogja finanszírozni? Az ifjú pár kötelessége kifizetni, a megannyi esküvői költség tetejébe?

A kérdés valamivel összetettebb annál, hogy rögtön rá tudjuk vágni a helyes választ.

Alapvetően a rokonok csak miattatok indulnak el az adott hétvégén a kijelölt esküvői helyszínre.

Ha Ti nem kéritek meg rá őket, nem kelnének útra és nem kellene a szállás foglalás költségével számolniuk. Így alapvetően a Ti kötelességetek lenne egy szoba biztosítása is.

Azonban a másik nézőpont is teljesen érthető. Miszerint eleve óriási költség egy fiatal pár számára megvendégelni a vendégeket, számos szolgáltatót kifizetni, ruhákról és egyéb kiegészítőkről gondoskodni. Így nem feltétlen elvárható Tőletek sem, hogy messziről érkezett vendégek mindegyikének önerőből biztosítsatok.

Persze lehet itt is válogatni, mint a meghívóknál. Őt meghívjuk, de őket nem. Őt elszállásoljuk, de őket nem. Viszont kifejezetten kellemetlen szituációt szülhet vendégek között, és köztetek is ha kiderül, hogy van akinek haza kell utaznia fáradtan a buli után, és van aki ott maradhat aludni. Egy-egy kevésbé megértő vendég nem biztos, hogy tolerálni fogja. Mégis kisgyermekes családok számára, idős rokonok, nagyszülők részére nagyon figyelmes dolog volna, ha felajánlanátok egy szabad szobát ahova lepihenhetnek.

Azonban ha van rá mód a szállás helyett a válasszátok a transzferes megoldást. Egy megbízott sofőr segítségével a korán hazainduló vendégek is kényelmesen és gyorsan az otthonukban találják magukat. Főleg akkor érdemes ilyen kisbuszt rendelni, ha a vendégek lakhelyétől maximum egy-másfél órányira van a lakodalmas helyszín.

 

Ha pedig a Ti és a rokonok többsége ugyanabban a városban laktok ahol kimondjátok a boldogító igent, a legcsaládiasabb és legolcsóbb ha magatoknál, családtagjaitok üres vendégszobáikban, szállásoljátok el a rég nem látott és távolról érkező ismerősöket.

Ha pedig sem a transzfer sem a családtagoknál való elszállásolás sem működik, ne a leghíresebb panzióktól, szállodáktól kérjetek ajánlatot első körben. Érdeklődjetek ifjúsági szállóknál, hosteleknél. Ahol úgynevezett bed & breakfast szállást foglalhattok számukra. Sőt, a legjobb ha mindenki számára egy helyen foglaltok, néhány százalék kedvezmény reményében.