Menyasszonytánc vagy menyecske tánc?

Amikor elkezditek szervezni az esküvőt, és már kitűztétek az időpontot, helyszínt a főbb szolgáltatókat lefoglaltátok a következő lépés, hogy ki kell találnotok a forgatókönyvet.

Mi után mi fog következni, mit hány órára kellene időzítsetek. Ekkor szokott felmerülni a menyasszony tánc vagy menyecske tánc kérdése is.

Melyik legyen, vagy a mai modern esküvők világában legyen-e egyáltalán ilyen?

Ha megtartjuk, kérjünk-e a vendégektől készpénz helyett kaparós sorsjegyeket, lottó szelvényeket?

A hagyományos magyar lakodalmakban éjfél előtt zajlik a menyasszony tánc. Amikor a vőfély kikiabálja, hogy eladó a menyasszony! Az ara pedig hófehér menyasszonyi ruhájában eltáncolja utolsó táncát hajadonként. A násznép minden tagja sorba áll ekkor, egy kihelyezett kosárba, tálba dobnak borítékot a tánc előtt amelyre a tanúk vigyáznak. Majd megforgatják a menyasszonyt, és átadják a lehetőséget a következő meghívottnak.

Ezután a vőlegény és a menyasszony felkapják a kosárnyi pénzt amit a tánccal kerestek és eltűnnek a menyecske ruhába öltözés idejére. Amely általában kényelmesebb, bulizósabb alkalmi ruha. Általában vad, piros színű a legtöbb menyecske ruhája azonban ez nem törvényszerű, válassz olyat amelyben jól érzed magad ami illik személyiségedhez.

Míg a menyecske tánc lényege, épp ennek a fordítottja. Először átöltözik az ifjú pár a kényelmesebb bulizósabb szettbe és így látnak hozzá a menyasszony tánc helyett a menyecske tánchoz. Amelynek során szintén kikiált a vőfély a következőképpen: Eladó a menyecske! Hiszen asszonyként ez lesz az első táncod.

Bármelyiket is választjátok, amennyiben a sorsjegyért táncolást szeretnétek megvalósítani, erre már a meghívó átadáskor hívjátok fel a násznép figyelmét.