Mikor kezdjük el szervezni az esküvőnket?

A lánykérést követően sok fiatal pár fejében megfogalmazódik a kérdés, hogy mégis mikor kezdjük el szervezni az esküvőt? Ráérünk még? Egyáltalán mivel kezdjük, hogy zökkenőmentesen történjen a szervezés?

Valóban fontos kérdések, és bizonyos dolgokkal jó, ha már az elején tisztában vagytok. Ilyen kérdések mentén fogunk most Nektek útmutatást adni, hogyan vágjatok bele.

Az első és legfontosabb dolog, hogy üljetek le ketten, szigorúan ketten, ne családdal vagy barátokkal hanem kettesben és kezdjetek álmodozni arról, hogy mi az amit mindketten el tudtok képzelni. Ha megtaláltátok a közös pontokat helyszínt, évszakot, stílust, létszámot, és az anyagi keretet tekintve rögzítsétek és már indulhat is pontosítás.

-Mekkora anyagi keret lesz elég a nagy naphoz? Egy korábbi bejegyzésünkben beszéltünk arról, hogy körülbelül mennyibe kerül ma Magyarországon egy menyegző. Tájékozódjatok ITT. –

eskuvo

Amennyiben egy nagy grandiózus esküvőt képzeltetek el, 150-200 fővel és már rendelkezésetekre áll egy nagyobb összeg amiből finanszírozni tudjátok, 1,5 de inkább 2 évvel előtte kezdjétek el szervezni. A legfőbb érv emellett, hogy nagy létszámú vendégseregnél hamar le kell foglaljátok a vendégek életéből azt az egy hétvégét amikorra ne szervezzenek semmi egyéb programot, mert a Ti nagy napotokra lesznek hivatalosak. Ebben az esetben szinte garantált, hogy mindenki el tud majd menni akit meghívtatok.

Kisebb násznéppel, 50-60 főre nyilván kevesebb idő alatt is fel lehet készülni, de a minimum 1 éves kezdést mindenképp tartsátok be. Ennél kevesebb idő alatt is bevállalhatjátok, de egy évre előre már le vannak foglalva a legnépszerűbb szolgáltatók. Ha nem szeretnétek mindenkitől azt hallani, hogy az a hétvége már betelt és keressetek mást, akkor foglaljatok jó előre, hogy mindenből az általatok megálmodott szolgáltatók foglalhassátok le.

Tehát első körben találjatok időpontot és kürtöljétek szét a fontos dátumot save the date kártyával.

A meghívókat megtervezni, és átadni ráértek 2-3 hónappal előtte. Hogyan találjátok ki az időpontot? Egyeztessetek egyszerre a tökéletes helyszínnel, a pappal vagy házasságkötővel. Ez a két legfontosabb ami nélkül aligha tudnátok megesküdni. Ezeket már az első pillanatban fixálnotok kell. Ha már van valaki aki összeadjon, és ehhez egy ideális hely, nagy baj már nem lehet.

Természetesen ezután sem áll meg a világ, a szolgáltatók válogatása folytatódik, és még a pontos vendéglista összeállítás is Rátok vár, de ezeket fokozatosan elintézhetitek, nem kell rögtön az első héten mindenről döntenetek. Viszont van egy dolog, amire nagyon figyeljetek a szolgáltatókkal való megállapodás során. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy minden esetben írjatok írásbeli szerződést.

Legyen szó fotósról, dekoratőrről, vagy dj-ről, mindegy, hogy foglalót vagy előleget adtatok mindenképp foglaljátok bele a szerződésbe mindkét fél érdekében. Ha a szolgáltatótok magától nem visz szerződést, mert “nem szokott ilyet írni, és nem is szokott belőle baj lenni” ne hagyjátok annyiban! Fogalmazzátok meg, és ragaszkodjatok hozzá, hogy aláírja. Sok kínos történet született már egy napra két elvállalt fotózásból és elfelejtett megjelenésekből. Ahhoz, hogy ne kerüljetek ilyen helyzetbe, biztosítsátok be magatokat!

Ahogy folyamatosan kipipáljátok a listán a megbízott szolgáltatókat, azt érezhetitek, hogy egyre több gonddal kevesebb. Mégis a dátum közeledtével araként egyre izgatottabbak vagyunk, és egyre csak azon jár az eszünk mit felejtettünk el?

Ilyenkor a legjobb, ha a sok operatív szervezési teendő mellett kellő időt fordítotok arra is, hogy lelkileg is felkészülj arra milyen nagy esemény következik az életedben. Egyben pedig valamilyen stressz levezető tevékenységgel, például sporttal megnyugtasd magad, hogy minden rendben lesz.

Végül de nem utolsó sorban pedig, az utolsó 1 hónapban járjátok végig újra a szolgáltatókat, helyszínt. Mindenki tudja-e hányra hova kell érkezzen, minek hogyan kell kinéznie, hogy minden tökéletes legyen számotokra. Ha még valakinek nem világos valami, esetleg félre értettétek egymást jó rájönni utolsó pár hétben, és nem aznap.

Legyetek higgadtak, és élvezzétek a készülődést. Menyasszonyként ne vállalj mindent magadra. Osszátok meg a szervezési teendőket pároddal, barátnőkkel, családtagokkal. Éld meg minden pillanatát a nagy napnak, mert meglátod, néhány pillanat az egész.