Tudnivalók szertartásvezetőkről és házasságkötőkről

Ha nem rég kezdtétek el megszervezni az esküvőtöket, esetleg csak érdeklődsz a téma iránt, mert titkon bízol benne, hogy közeleg a lánykérés napja, akkor akkor ez a cikk érdekes lehet számodra.

Nézzük, mi a különbség anyakönyvvezető és a szertartásvezető között. Hiszen már a nevük is hasonlóan cseng, és mindkettővel esküvőkön találkozunk. Mégis fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a kettő nem ugyanaz!

Az anyakönyvvezető lényegében egy választott köztisztviselő, abban a hivatalban ahol bejelentett lakcímmel rendelkeztek. Ha Budapest egyik kerületében vagytok bejelentve, ott éltek akkor a kerületetekben kijelölt anyakönyvvezető teheti jogilag hitelessé a nászt. Attól, hogy a lakodalmat és ceremóniát például Nyírtassra szervezitek, az ottani anyakönyvvezető nem adhat Benneteket össze.

Ezért terjedt el egyre inkább a következő gyakorlat a párok többségénél: egy alkalommal 2 tanú kíséretében elfáradtok a lakóhelyetek polgármesteri hivatalába abban az időpontban amelyet a hivatal jelölt ki számotokra. Ezt legalább 30 nappal korábban kell jelezzétek a polgármesteri hivatalban. Viszont ha ez mind megvan, akkor jogi értelemben is házastársakká váltatok. Ha az általuk kijelölt időpont nem megfelelő számotokra, azon kívüli időpontban is megjelenhettek ellenérték fejében.

Ezt követően már bármikorra bárhová megszervezhetitek az “igazi” nagy napot. Az általatok választott szertartásvezető minden tekintetben hozzátok fog alkalmazkodni, olyan elemeket tesz bele vagy ellenkező esetben hagy ki, amelyeket csak szeretnétek. Akkor, és ott vezeti a szertartást ahol Ti kértétek. Lényegében itt minden apró részletet közösen határozhattok meg. Csak a képzeletetek szab határt.

A szertartásvezető tehát általában olyan személy aki önálló vállalkozás keretében vállalkozik arra, hogy a párok házasságkötéssel kapcsolatos kívánságaikat teljesíti.

Általában bársonyos, szép orgánummal rendelkeznek, ízlésesen, romantikusan adnak elő és kimondottan megható pillanatokat tudnak teremteni.

Egyedi, rátok szabott beszéddel tud készülni. Minden tekintetben egyedivé teszi. Segítenek összeállítani a forgatókönyvet. Ha ötletetek sincs milyen aláfestő zene illene a szülő köszöntéshez vagy gyűrű felhúzáshoz szinte minden esetben tudnak segíteni Nektek kész, tuti tippekkel.

Nemüket tekintve bármelyik lehet nő illetve férfi is. Bár tény, hogy kijelölt anyakönyvvezetők között több férfit találunk, mint az önként vállalkozó szertartásvezetők között. Ez a szakma -tisztelet a kivételnek- a kezdetektől nőiessé vált. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy férfi kevésbé emelkedett ceremóniát varázsolhatna a menyegzőtökre.

Legyetek körültekintőek, javasoljuk, hogy mielőtt megbíznátok valakit hallgassatok meg több embert. Akkor köteleződjetek ha van összhang, jól megérti a szertartásvezető az igényeiteket, elvárásaitokat. Hiszen csak így tud olyan teljesítményt nyújtani amellyel nem csak Ti, de a násznép is meg lesz elégedve, és még sokáig örömmel emlékeznek vissza a felejthetetlen esküvői ceremóniátokra.